Medjunarodni dan sestrinstva

Svake godine medicinske sestre cijelog svijeta obilježavaju 12. maj, u spomen na rodjendan Florence Nightingale, zacetnice modernog sestrinstva, koja je polovicom 19. stoljeca inicirala ulazak profesionalno obrazovanih žena u zdravstvenu njegu bolesnih, te davne 1860. godine u Londonu otvorila prvu školu za medicinske sestre.
Svake se godine na ovaj dan zdravstveni profesionalci i javnost osvrnu na rad i ulogu medicinske sestre u njezi bolesnih i zaštiti zdravih ljudi, cija zdravstvena zaštita je nezamisliva bez medicinskih sestara.
Sestrinstvo, odnosno medicinske sestre i tehnicari ?ine najveci dio od ukupnog broja svih zdravstvenih radnika i bez medicinskih sestara i tehnicara zdravstveni sistem ne može funkcionisati, iako je ta cinjenica zanemarena. Uloga medicinske sestre u njezi bolesnih ljudi je nezamjenjiva, ali nažalost, neadekvatno vrednovana.
Ispred Sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu F BiH Osnovna organizacija JU Kantonalna bolnica Zenica svim medicinskim sestrama i tehnicarina cestitamo ovaj dan u nastojanju da se svi zajdeno izborimo za što bolji položaj medicinskog osoblja i ostalih radnika zaposlenih u zdravstvu.

Predsjedništvo NSS OO JU KBZ